Direktlänk till inlägg 29 januari 2008

Grepp 3 -Pinch-

Av Rickard Lundquist - 29 januari 2008 02:01

Pinch grepp är när man greppar något mellan sina fingrar och tummer och lyfter det. Man nyper helt enkelt på svenska. Skapa en "klo" av din hand där fingrarna är den ena delen och tummen den andra delen av klon, greppa valfritt föremål på detta sätt och lyft det.


Fördelen med att träna pinch jämfört med crush är att tillskillnad från i crush grepp så tränar man även tummen vilket är viktigt för att praktiskt kunna greppa saker i verkligheten. Vidare är det ofta kombinationer av crush och pinch grepp man behöver använda för att lyfta krångliga objekt. Exempel på "rent" pinch grepp är om man klättrar då man ofta behöver "nypa" till om en knivig klippa. Även i judo och brassiliansk jujutsu där man brottas i Gi/judodräkt så finns det variationer där man greppar dräkten där pinch greppet får arbeta hårt, därför är det för dessa sporter klokt att träna upp sitt pinchgrepp (samt att dessa sporter -är- bra greppträning i sig själva).


För att träna pinch är den mest klassiska träningen att ta viktskivor som har en slät sida, där man tar två eller flera viktskivor med dom släta sidorna utåt (så man inte kan greppa runt kanter vilket tar bort från pinch träningen) och lyfter skivorna på detta set, antingen bara så man lyfter skivorna alternativt håller dom på detta set för tid. Två 25kgs plattor anses som en fantastisk bedrift att lyfta på detta sätt. Vidare kan det vara utmanande med mindre vikt att lyfta mindre viktskivor där man har fler på bredden istället, generellt blir det tyngre för pinch greppet ju bredare man får hålla, dock finns det en gräns beroende på hur stor hand man har där man inte kan gå bredare.

Ett i mina ögon bättre och smidigare variant av denna typ av träning är ett så kallat "pinch block". Det är helt enkelt ett block som man greppar på samma sätt som man skulle greppa viktplattorna, genom blocket finns det ett hål där man har ett snöre av något sätt, i snöret hänger man sedan en vikt, tex viktskivor, hantlar, vattendunkar, mm. Fördelen är här att man kan mkt enkelt ändra vikten man lyfter gradvis allteftersom man blir starkare. Eftersom pinch är ett relativt svårt typ av lyft är det i mina ögon bra med små vikthöjningar. Har man å andra sidan tillgång till ett stort antal viktskivor med en slät sida så är förstås detta ett enkelt sätt att börja träna pinch, har man tillgång till båda metoderna så variera!


http://www6.mailordercentral.com/ironmind/prodinfo.asp?number=1248

Klistrar ni in den här länken så ser ni ironminds pinchblock (som även finns att köpa på www.extremepower.se), detta är en bra produkt men har man dåligt med pengar så är det mycket enkelt att kolla på storleks specifikationerna, be någon som har enkla kunskaper om att jobba med trä fixa en plankbit med ungefär dom här specifikationerna. Sen tar ni bara och borar ett hål genom denna bit, sågar till den så den är lagom lång (se till att ni får plats med båda händerna om ni vill köra 2 hands pinch), sandpappra ner kanterna lite lätt så att dom inte skär in i handen och trä ett någorlunda starkt rep genom hålet. Mitt eget pinchblock är gjort på detta sätt och funkar aldeles utmärkt.


Sen kan man träna sitt pinchgripp genom att antingen bara lyfta blocket så att vikterna lämnar marken för repetitioner, eller lyfta och hålla för tid, jag föredrar det andra alternativet personligen. Ungefär 10-60 sekunder tycker jag känns bra men har själv varken hunnit träna särskilt mycket pinch eller har något pinchgrepp att tala om!


Vid sidan av att statiskt träna sitt pinch grepp på detta sätt så kan man enkelt träna sin tumme och pinch grepp dynamiskt genom en enkel klämma (ponyclamp på engelska). Detta kan inhandlas av varierande tröghet och stolek för en billig peng, sen är den perfekt för att klämma liknande hur man klämmer en gripper mellan tummen och fingrarna. När detta blir för enkelt att klämma modifierar man enkelt styrkan genom att använda ett gummiband på den delen som öppnar sig. Själv tycker jag att kombinationer av att statiskt lyfta en vikt med pincblock/vikt-nyp direkt följt av dynamiska reps på en ponyclamp är en intressant pinchgrepp tränings metod.


Pinchgripp är bra på det sättet att det kan tränas effektivt för nästan inga pengar alls, det kräver bara vilja och arbete.


Nedan är först ironmind pinchblock följt av en ponyclamp, underst är en film som visar hur man tränar pinchgrepp med viktskivor.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Rickard Lundquist - 18 februari 2008 22:06

Från Defrancos gym...

Av Rickard Lundquist - 18 februari 2008 21:39

En off-topic post men en viktig sån, alla som kan tänkas ha blivit påverkade av medias "pitbull"/kamphunds hysteri tycker jag ska se den lilla filmen ovan. Min personliga erfarenhet är att Pitbulls, American staffordshire terriers, Staffordshire Bull...

Av Rickard Lundquist - 18 februari 2008 21:19

Intressant film!

Av Rickard Lundquist - 18 februari 2008 20:06

Under är en länk till John Berardis artikel "7 habits of highly effective nutritional programs" : http://www.johnberardi.com/articles/nutrition/7habits.htm (klistra in länken i webläsaren)   Det är en välskriven artikel så är ni hemma på engelska så ...

Av Rickard Lundquist - 16 februari 2008 21:22

Fortsätning på förra filmen...

Ovido - Quiz & Flashcards